Direct Verzondendirect verzonden

Direct Verzondenveilig betalen

Direct Verzondenmilieuvriendelijk

Foto

Benodigdheden:

 1. Darmspoelingsset met open bovenkant, inhoud 2 liter
 2. Kokosnootolie/vet
 3. Klok of stopwatch
 4. Schone handdoeken
   

Stap-voor-stap-handleiding:

 1. Kook 2 liter gefilterd water en laat rustig afkoelen
 2. Maak ondertussen de badkamer gereed door de verwarming en een ontspannen muziekje aan te zetten. Evt. kun je ook gebruik maken van een geurkaars of wierook. Leg een paar handdoeken over elkaar op de grond.
 3. Plaats je set tenminste een meter boven het niveau waarop je gaat liggen. Sluit het kraantje onderaan de slang, zodat de vloeistof er niet uitloopt, wanneer je de kan/zak vult.
 4. Zet het kokosvet en je klok in handbereik
 5. Voel de temperatuur van het gekookte water. Het water mag niet kouder zijn dan lichaamstemperatuur, omdat je daardoor te veel afkoelt en het koud krijgt tijdens de spoeling. Bovendien stimuleer je daarmee de peristaltische bewegingen van de darm, waardoor je krampen krijgt. Let op: te heet water kan verbranding van de darm geven.
 6. Vul de kan/zak met het water en open het kraantje om alle lucht uit de slang te verwijderen. Sluit het kraantje.
 7. Ontkleed je onderlichaam, maar houd sokken aan. Smeer de canule en je anus in met een beetje kokosvet.
 8. Ga liggen op je linkerzijde, trek je knieën op en breng de canule 5 tot 10 cm naar binnen. Doe dit voorzichtig om de darmwand niet te beschadigen. Wanneer je weerstand voelt, stop dan, trek de canule iets terug, en breng de canule in een andere hoek in. Soms helpt het om alvast het kraantje iets te openen. Forceer hierin niets!
 9. Open het kraantje en laat het water nu langzaam naar binnen lopen, gebruik het kraantje om de snelheid te regelen. Wanneer je een onaangename druk in je darmen voelt ontstaan, sluit het kraantje en adem rustig en diep totdat de druk weer afgenomen is. Het water heeft tijd nodig om zich door de darmen te bewegen. Een te snelle inloop is geeft dus een onaangenaam gevoel en is onnodig. Laat zoveel water binnenlopen als je kunt verdragen. Het dient niet pijnlijk te zijn.
 10. Wanneer je dit punt bereikt hebt, verwijder de canule en leg deze op een kleine handdoek of hang deze in een bakje. Kijk op de klok en draai nu op je rechterzijde en ontspan. Het is de bedoeling dat je het water ongeveer 10 minuten probeert binnen te houden. Na een aantal minuten kun je op je rug draaien. Draai na zo’n 9 minuten weer op je linkerzijde. Blijf nog een minuutje liggen en ga dan naar het toilet. Laat de vloeistof er rustig uitlopen, ga niet persen. Ontspan ook op dit moment.
 11. Ga nu even rustig liggen om je lichaam te laten herstellen van de behandeling. Blijf wel in de buurt van het toilet, omdat je nogmaals de aandrang krijgt wat water te lozen.
   

Praktische tips:

 • Omdat je het op een tegelvloer snel koud kunt krijgen, kun je onder je handdoeken een yogamatje neerleggen. Dat houdt je lichaams-temperatuur beter vast.
 • Kun je moeilijk op de grond liggen, overweeg dan eens twee stoelen of krukken met dezelfde hoogte en een brede plank daarover heen.
 • Kun je moeilijk bij het kraantje komen, neem dan een zo lang mogelijke canule. Breng de canule niet dieper in dan 10 cm en gebruik de extra lengte in je canule om het kraantje dichter naar je toe te halen.
 • Heb je geen toilet in de buurt, overweeg dan een toiletemmer aan te schaffen.
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!