Recepten
Vraag hieronder uw vrijblijvende offerte aan. Wij zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.
Recepten
Chocola
Binnen een uurtje zelf chocola gemaakt en op tafel!
Chocola is een product wat door erg veel mensen met liefde wordt gegeten. Helaas zit het vol met suiker, waardoor het niet alleen verslavend werkt, maar ook nog eens ongezond is voor ons lichaam. Hier kunnen we iets aan doen, door de chocola zelf te gaan maken. Probeer en varieer! De ingrediënten zijn via onze website te verkrijgen.
Recept:
- 3 el cacao (rauw, biologisch)
- sap van 1 mandarijn
- 60 ml gesmolten kokosolie (extra virgin)
- 1 el kokosbloesemsuiker (gula java) of enkele druppels Stevia
- 0,5 el lucumapoeder (geeft een zoete, romige smaak)
- 1 tl vanille
- 1 tl kaneel
-1 snuf fijn himalayazout
Verder nodig: ruimte in vriezer of koelkast, vormpjes en een smeltbakje.
Kokosolie is deels te vervangen door cacaoboter, deze geeft de typische cacaosmaak. Heerlijk!
Extra ingredienten om mee te varieren: goji-bessen, pompoenzaad, zonnebloempitten, rozijnen, verkruimelde rijstwafel, anijszaad, kokosrasp, dadels, laagje pindakaas, macapoeder, mesquitepoeder, cacaonibs, honing, bijenpollen, noten, kokosmeel etc.
Chocoladevormpjes of muffinvormpjes van siliconen. Hier zijn ze gemakkelijk uit te verwijderen. Natuurlijk kun je ook een bord of bakje gebruiken en het daarin laten uitharden.
Smelt de kokosolie au bain marie of op de kachel. Het is handig om een chocoladesmeltpannetje (Xenos) te gebruiken, maar het kan in een gewoon bakje. Het pannetje heeft echter een schenktuit en maakt het gieten in de vormpjes wat minder lastig. Wel even druppels water van de onderkant vegen!
Als de olie gesmolten is kan de cacaopoeder en de lucumapoeder eraan toegevoegd worden. Goed mengen totdat alle klontjes verdwenen zijn. De rest van de ingrediënten meng je in een apart bakje. Deze scheiding is belangrijk om te zorgen dat de olie later niet van het vocht gaat scheiden. Je krijgt dan chocola met witte vetrandjes en delen die niet goed uitharden.
Zet de vormpjes op een bord. Je kunt naar wens noten, bessen, zaden etc in de vormpjes doen.
Voeg nu het vochtmengsel met het oliemengsel en meng alles goed door elkaar. Je krijgt dan een iets dikker mengsel wat gietbaar is, zolang het nog warm is. **
Zet het bord met de vormpjes in de koelkast of vriezer. De laatste gaat natuurlijk sneller en dat is aan te bevelen voor de ongeduldige creatieveling. Na een kwartier tot half uur is de chocola wel uitgehard en kun je het proeven.
Eet smakelijk!
** Als het mengsel toch niet goed mengt, kun je er altijd nog de blender in zetten. Voordeel is dat je er lucht in mengt en dus meer volume krijgt. Nadeel is dat deze daardoor niet echt goed uithardt en dus wat zachter blijft. Een soort mousse of pralinevulling en daardoor ook een ander mondgevoel.
Gewoon eens proberen!
Chocola is een product wat door erg veel mensen met liefde wordt gegeten. Helaas zit het vol met suiker, waardoor het niet alleen verslavend werkt, maar ook nog eens ongezond is voor ons lichaam. Hier kunnen we iets aan doen, door de chocola zelf te gaan maken. Probeer en varieer! De ingrediënten zijn via onze website te verkrijgen.
Recept:
- 3 el cacao (rauw, biologisch)
- sap van 1 mandarijn
- 60 ml gesmolten kokosolie (extra virgin)
- 1 el kokosbloesemsuiker (gula java) of enkele druppels Stevia
- 0,5 el lucumapoeder (geeft een zoete, romige smaak)
- 1 tl vanille
- 1 tl kaneel
-1 snuf fijn himalayazout
Verder nodig: ruimte in vriezer of koelkast, vormpjes en een smeltbakje.
Kokosolie is deels te vervangen door cacaoboter, deze geeft de typische cacaosmaak. Heerlijk!
Extra ingredienten om mee te varieren: goji-bessen, pompoenzaad, zonnebloempitten, rozijnen, verkruimelde rijstwafel, anijszaad, kokosrasp, dadels, laagje pindakaas, macapoeder, mesquitepoeder, cacaonibs, honing, bijenpollen, noten, kokosmeel etc.
Chocoladevormpjes of muffinvormpjes van siliconen. Hier zijn ze gemakkelijk uit te verwijderen. Natuurlijk kun je ook een bord of bakje gebruiken en het daarin laten uitharden.
Smelt de kokosolie au bain marie of op de kachel. Het is handig om een chocoladesmeltpannetje (Xenos) te gebruiken, maar het kan in een gewoon bakje. Het pannetje heeft echter een schenktuit en maakt het gieten in de vormpjes wat minder lastig. Wel even druppels water van de onderkant vegen!
Als de olie gesmolten is kan de cacaopoeder en de lucumapoeder eraan toegevoegd worden. Goed mengen totdat alle klontjes verdwenen zijn. De rest van de ingrediënten meng je in een apart bakje. Deze scheiding is belangrijk om te zorgen dat de olie later niet van het vocht gaat scheiden. Je krijgt dan chocola met witte vetrandjes en delen die niet goed uitharden.
Zet de vormpjes op een bord. Je kunt naar wens noten, bessen, zaden etc in de vormpjes doen.
Voeg nu het vochtmengsel met het oliemengsel en meng alles goed door elkaar. Je krijgt dan een iets dikker mengsel wat gietbaar is, zolang het nog warm is. **
Zet het bord met de vormpjes in de koelkast of vriezer. De laatste gaat natuurlijk sneller en dat is aan te bevelen voor de ongeduldige creatieveling. Na een kwartier tot half uur is de chocola wel uitgehard en kun je het proeven.
Eet smakelijk!
** Als het mengsel toch niet goed mengt, kun je er altijd nog de blender in zetten. Voordeel is dat je er lucht in mengt en dus meer volume krijgt. Nadeel is dat deze daardoor niet echt goed uithardt en dus wat zachter blijft. Een soort mousse of pralinevulling en daardoor ook een ander mondgevoel.
Gewoon eens proberen!
Biologische brownies
Ingrediënten (welke tevens via onze website zijn te verkrijgen):
- 150 gram amandelmeel
- 60 gram gula java (kokosbloesemsuiker) of 15 druppels Stevia
- 35 gram rauwe cacaopoeder
- 1/8 tl Keltisch zeezout of himalayazout
- 1/4 tl zuiveringszout
- 1 tl vanillepoeder
- 1 biologisch ei
- 125 ml kokosmelk
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je een kleine oven hebt kun je deze beter op een lagere temperatuur instellen.
2. Meng de droge ingrediënten in een beslagkom.
3. Roer goed door om de klontjes te verwijderen.
4. Doe het ei en de kokosmelk er bij en roer opnieuw goed door.
5. Het beslag moet vrij nat zijn, net als gewoon cakebeslag. Je kunt altijd iets water toevoegen.
6. Neem een siliconen bakvorm en breng daar het beslag in.
7. Bak de brownies in 30 - 35 minuten. De bovenkant van het beslag wordt stevig knapperig, de binnenkant blijft smeuïg. Kijk regelmatig even of de bovenkant niet te donker wordt.
Je proeft de korrelige structuur van de gemalen noten, de bittere cacao, de knapperige buitenkant en smeuige binnenkant. Het suikergehalte zou nog lager kunnen, maar met Stevia ben je in elk geval suikervrij. Daarnaast natuurlijk ook koolhydraatvrij (glutenvrij) en zuivelvrij.
Eet lekker!
- 150 gram amandelmeel
- 60 gram gula java (kokosbloesemsuiker) of 15 druppels Stevia
- 35 gram rauwe cacaopoeder
- 1/8 tl Keltisch zeezout of himalayazout
- 1/4 tl zuiveringszout
- 1 tl vanillepoeder
- 1 biologisch ei
- 125 ml kokosmelk
1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Als je een kleine oven hebt kun je deze beter op een lagere temperatuur instellen.
2. Meng de droge ingrediënten in een beslagkom.
3. Roer goed door om de klontjes te verwijderen.
4. Doe het ei en de kokosmelk er bij en roer opnieuw goed door.
5. Het beslag moet vrij nat zijn, net als gewoon cakebeslag. Je kunt altijd iets water toevoegen.
6. Neem een siliconen bakvorm en breng daar het beslag in.
7. Bak de brownies in 30 - 35 minuten. De bovenkant van het beslag wordt stevig knapperig, de binnenkant blijft smeuïg. Kijk regelmatig even of de bovenkant niet te donker wordt.
Je proeft de korrelige structuur van de gemalen noten, de bittere cacao, de knapperige buitenkant en smeuige binnenkant. Het suikergehalte zou nog lager kunnen, maar met Stevia ben je in elk geval suikervrij. Daarnaast natuurlijk ook koolhydraatvrij (glutenvrij) en zuivelvrij.
Eet lekker!
Linzencurry met geitenkaas
Een gemakkelijke curry met linzen, kurkuma, verse groenten en geitenkaas. Heerlijk en licht verteerbaar.
Ingredienten linzencurry:
- 250 gram (blonde) linzen
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram champignons
- 3 tomaten
- 2 paprika’s
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl korianderpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- snufje zwarte peper
- 2 tl kurkuma
- 2 tl (zwart) mosterdzaad
- azijn
- rijstsiroop
- klein blikje tomatenpuree
- verse geitenkaas, 50 g p.p.
Was de paprika’s en leg ze een kwartiertje onder de grill. Zorg dat ze niet zwart worden. Stop de hete paprika’s in een bakje met deksel en laat ze hier afkoelen. Ontdoe daarna de paprika’s van haar vel en snij er repen van. Vind je dit te ingewikkeld, snij dan eerst de repen en fruit ze in een koekenpan.
Was de linzen en kook deze gaar in ongeveer een kwartier. Giet af en houd ze warm.
Maak ondertussen de olie warm in de wok en voeg de komijn en mosterdzaad toe. Zodra de zaadjes gaan springen, de kurkuma toevoegen en ook alle groenten. Roer goed door en voeg de tomatenpuree, een scheut azijn en de suiker toe. Zodra de groenten gaar zijn, de linzen toevoegen. Dien op met de (opgewarmde) paprika en de geitenkaas.
Serveersuggestie: opdienen met rucola. Natuurlijk kunnen andere groenten toegevoegd worden.
Ingredienten linzencurry:
- 250 gram (blonde) linzen
- 1 winterpeen
- 2 stengels bleekselderij
- 2 teentjes knoflook
- 100 gram champignons
- 3 tomaten
- 2 paprika’s
- 2 tl komijnzaad
- 2 tl korianderpoeder
- 2 tl gemberpoeder
- snufje zwarte peper
- 2 tl kurkuma
- 2 tl (zwart) mosterdzaad
- azijn
- rijstsiroop
- klein blikje tomatenpuree
- verse geitenkaas, 50 g p.p.
Was de paprika’s en leg ze een kwartiertje onder de grill. Zorg dat ze niet zwart worden. Stop de hete paprika’s in een bakje met deksel en laat ze hier afkoelen. Ontdoe daarna de paprika’s van haar vel en snij er repen van. Vind je dit te ingewikkeld, snij dan eerst de repen en fruit ze in een koekenpan.
Was de linzen en kook deze gaar in ongeveer een kwartier. Giet af en houd ze warm.
Maak ondertussen de olie warm in de wok en voeg de komijn en mosterdzaad toe. Zodra de zaadjes gaan springen, de kurkuma toevoegen en ook alle groenten. Roer goed door en voeg de tomatenpuree, een scheut azijn en de suiker toe. Zodra de groenten gaar zijn, de linzen toevoegen. Dien op met de (opgewarmde) paprika en de geitenkaas.
Serveersuggestie: opdienen met rucola. Natuurlijk kunnen andere groenten toegevoegd worden.
Stamppot raapstelen vegetarisch
Ingredienten raapstelen stamppot:
- een portie geschilde aardappelen
- een portie raapsteeltjes
- een portie pittig gekruide tofu reepjes van Alpro soya
- een appel
- een paar cherrytomaatjes
Bereidingswijze:
Was de raapsteeltjes en laat ze uitlekken. Snijd deze in kleine delen. Zet ondertussen de geschilde aardappelen met een snufje zout op het vuur. Bak de tofureepjes in een koekenpan en voeg daar aan het eind de gesneden tomaatjes en de appel aan toe.
Vlak voordat je de aardappelen gaat stampen, kun je de raapstelen nog even in de koekenpan bij de rest leggen, want een stamppot wil snel afgekoeld raken wanneer je rauwe groenten gebruikt. Zo warm je de groente toch nog iets op.
Stamp en roer dan alles door elkaar en breng verder op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
- een portie geschilde aardappelen
- een portie raapsteeltjes
- een portie pittig gekruide tofu reepjes van Alpro soya
- een appel
- een paar cherrytomaatjes
Bereidingswijze:
Was de raapsteeltjes en laat ze uitlekken. Snijd deze in kleine delen. Zet ondertussen de geschilde aardappelen met een snufje zout op het vuur. Bak de tofureepjes in een koekenpan en voeg daar aan het eind de gesneden tomaatjes en de appel aan toe.
Vlak voordat je de aardappelen gaat stampen, kun je de raapstelen nog even in de koekenpan bij de rest leggen, want een stamppot wil snel afgekoeld raken wanneer je rauwe groenten gebruikt. Zo warm je de groente toch nog iets op.
Stamp en roer dan alles door elkaar en breng verder op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk!
Groentecurry
Je begint met het fruiten van een kleine hoeveelheid zwarte mosterdzaadjes en hele komijnzaadjes in olie. Zwarte mosterdzaadjes zijn licht urinedrijvend. Komijn kan gifstoffen verdrijven en stimuleert de stofwisseling. Direct na het fruiten, wanneer de zaadjes beginnen te springen, voeg je een kleine hoeveelheid kurkuma (geelwortel of koenjit) toe. Dit kruid werkt heel goed tegen ontstekingen en is een prima bloedzuiveraar. Het is een kruid wat de ideale toevoeging is aan eiwitrijke gerechten, omdat het helpt bij de volledige vertering van de eiwitten en voorkomt vorming van gifstoffen. Het heeft verder een genezend effect op de lever en vermindert winderigheid. Tot slot geeft het de karakteristieke kleur aan curry’s, mooi goudgeel, wat een gerecht vaak nog aantrekkelijker maakt.
Ingredienten groentecurry:
- 150 gram groene erwten
- 150 gram klein gesneden wortel
- 150 gram klein gesneden aardappel
- 300 gram snijbonen of asperges, in stukjes gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 theelepels komijnzaad
- 3 theelepels zwarte mosterdzaadjes
- 3 theelepels zout
- 200 ml water
- 2,5 theelepels kurkuma
- 2 theelepels korianderpoeder
- 80 gram (griekse) yoghurt
Doe de olie in de wok en voeg de komijn en mosterd toe. Zodra de zaadjes gaan springen, voeg dan direct de kurkuma toe en de gesneden groenten en aardappelen. Roer het goed door en voeg het water toe. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen, zo dat de groenten gaar zijn. Voeg nu de overige ingrediënten toe en dien op met de yoghurt.
Ingredienten groentecurry:
- 150 gram groene erwten
- 150 gram klein gesneden wortel
- 150 gram klein gesneden aardappel
- 300 gram snijbonen of asperges, in stukjes gesneden
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 3 theelepels komijnzaad
- 3 theelepels zwarte mosterdzaadjes
- 3 theelepels zout
- 200 ml water
- 2,5 theelepels kurkuma
- 2 theelepels korianderpoeder
- 80 gram (griekse) yoghurt
Doe de olie in de wok en voeg de komijn en mosterd toe. Zodra de zaadjes gaan springen, voeg dan direct de kurkuma toe en de gesneden groenten en aardappelen. Roer het goed door en voeg het water toe. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen, zo dat de groenten gaar zijn. Voeg nu de overige ingrediënten toe en dien op met de yoghurt.
Smoothies
Met sappen en smoothies krijg je op een eenvoudige manier (en tussendoor) een behoorlijke dosis voedingsstoffen binnen. Handig vooral wanneer je eens geen tijd of zin hebt om te koken.
Het is handig om een sapcentrifuge en een blender in huis te hebben. Je gebruikt dus vele soorten groenten en fruit en in principe kun je zelf je recepten maken, door van alles met elkaar te combineren. Groenten zijn vaak iets bitter, maar met wortelsap wordt het weer iets zoeter. Fruit maakt ook zoet, maar hiermee krijg je natuurlijk ook veel suikers binnen. Onbeperkt fruit eten is niet aan te raden. Het lichaam kan hierop reageren door het bloedsuikergehalte te laten stijgen. Dit kun je compenseren met wat vetten of eiwitten, zoals avocado of bijvoorbeeld hennepzaad.
Drink dus voornamelijk groentesap. Wortel, komkommer en bleekselderij zijn prima basisingredienten, maar ook sla en spinazie zijn geweldig. Als je wortel in je smoothie wilt gebruiken, gebruik dan eerst de sapcentrifuge om het sap uit de wortel te halen. Meng het daarna met de overige ingredienten in de blender. Dit is omdat het anders een veel te dikke prut wordt en niet drinkbaar is. Wortel bevat immers veel vezels.
Smoothies en sappen drink je bij voorkeur als ontbijt of als tussendoortje. Je helpt de darmen 's ochtends op gang te komen en gedurende de dag stabiliseer je je suikerspiegel, waardoor je geen last hebt van energiedipjes.
Belangrijke tip: speel met de ingredienten en vooral met de superfoods (tevens te bestellen via onze webshop); chiazaad, bijenpollen, hennepzaad, kokos, gember, chlorella, maca, mangosteen, goji, gerstegras, Alkagreens, inca, etc. Ontdek je eigen favoriete recept en maak deze wereldkundig!
Het is handig om een sapcentrifuge en een blender in huis te hebben. Je gebruikt dus vele soorten groenten en fruit en in principe kun je zelf je recepten maken, door van alles met elkaar te combineren. Groenten zijn vaak iets bitter, maar met wortelsap wordt het weer iets zoeter. Fruit maakt ook zoet, maar hiermee krijg je natuurlijk ook veel suikers binnen. Onbeperkt fruit eten is niet aan te raden. Het lichaam kan hierop reageren door het bloedsuikergehalte te laten stijgen. Dit kun je compenseren met wat vetten of eiwitten, zoals avocado of bijvoorbeeld hennepzaad.
Drink dus voornamelijk groentesap. Wortel, komkommer en bleekselderij zijn prima basisingredienten, maar ook sla en spinazie zijn geweldig. Als je wortel in je smoothie wilt gebruiken, gebruik dan eerst de sapcentrifuge om het sap uit de wortel te halen. Meng het daarna met de overige ingredienten in de blender. Dit is omdat het anders een veel te dikke prut wordt en niet drinkbaar is. Wortel bevat immers veel vezels.
Smoothies en sappen drink je bij voorkeur als ontbijt of als tussendoortje. Je helpt de darmen 's ochtends op gang te komen en gedurende de dag stabiliseer je je suikerspiegel, waardoor je geen last hebt van energiedipjes.
Belangrijke tip: speel met de ingredienten en vooral met de superfoods (tevens te bestellen via onze webshop); chiazaad, bijenpollen, hennepzaad, kokos, gember, chlorella, maca, mangosteen, goji, gerstegras, Alkagreens, inca, etc. Ontdek je eigen favoriete recept en maak deze wereldkundig!
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!