Er valt veel te leren over uw gezondheid als u een blik achterom werpt na een toiletbezoek. Maar, dit geldt niet alleen voor uw ontlasting, ook uw urine kan boekdelen spreken. En dan hebben we het niet alleen over het gebruik van pH-meetstrips bij het plassen om meer te weten te komen over uw zuur-base balans

De regelmatige reiniging 

Plassen, urineren, wateren, kletsen, klateren… we doen het allemaal, meerdere keren per dag en vaker dan we voor de hierboven genoemde grote boodschap naar het toilet gaan. Afvalstoffen worden door ons lichaam samen met vocht uitgescheiden - urine: een lichaamseigen manier van reinigen. Maar hoe vaak is nou normaal? En kunt u teveel gaan? Of te weinig? Het antwoord op beide vragen is ‘ja’.

Tussen de vier en acht keer per dag plassen is heel normaal. De hoeveelheid daarbij ligt tussen de 1200 en 2000 ml per dag. Als u veel water drinkt, veel alcohol, koffie, of cola consumeert, net gesport heeft of nerveus bent, zult u wellicht vaker moeten. Zwangere vrouwen gaan ook vaker (de baarmoeder wordt groter en oefent druk uit op de blaas). Máár, met regelmaat vaker dan acht keer per dag naar het toilet kan ook duiden op een blaasontsteking (zie hieronder voor overige klachten geassocieerd met blaasontsteking), een overactieve blaas, diabetes, op nieraandoeningen en bij mannen op prostaatproblemen.

Een overactieve blaas? Vermijd voeding en drank die de blaas irriteren: cafeïne, alcohol, tomaten, chocolade, zoetstoffen en kruiden. Te weinig plassen kan veroorzaakt worden door weinig drinken, extreem vochtverlies door braken, diarree of zweten, nierfalen of een verminderde pompwerking van de hartspier. Nauwelijks tot geen urineproductie kan erg gevaarlijk zijn, omdat afvalstoffen zich dan ophopen in het bloed. Regelmatig plassen is erg belangrijk! Ga bij twijfel áltijd naar de huisarts.

Kleur van urine

En hoe zit het met de kleur van uw urine? Als alles goed is ziet deze er kleurloos tot lichtgeel uit. De gele kleur wordt veroorzaakt door een nierkleurstofje genaamd urochroom. Als u weinig heeft gedronken dan is de kleur donkerder door een hoge concentratie van dit stofje. Ook ochtendurine heeft vaak deze kleur. Is uw urine regelmatig te donker? Waarschijnlijk drinkt u te weinig (ga bij twijfel altijd langs de huisarts). Een teveel aan vitamine B kan de urine ook geel kleuren. Is uw urine regelmatig heel erg licht van kleur? Ook dit kan veroorzaakt worden door diabetes, of door slecht werkende nieren. Rode urine is niet altijd een indicatie van problemen, voeding zoals rode bietjes of rode kool kan dit veroorzaken, of als er door menstruatie wat bloed in de plas komt, maar kan ook een indicatie zijn van een blaasontsteking of nierbekkenontsteking, of ernstiger gezondheidsklachten zoals nierstenen of een blaas- of niertumor. Bij aanhoudend bloed in de urine, witte of troebele urine, of hele donkere urine raden we u dan ook een bezoekje aan de huisarts aan.

Geur van urine

Als laatste mag informatie over de geur natuurlijk niet onbreken. Meestal valt de geur van uw urine sowieso al minder op dan de geur van uw ontlasting. Gelukkig maar. Normale urine hoort dan ook niet sterk te ruiken. Gewoon naar plas, niks meer, niks minder. Het kan sterker ruiken als u weinig drinkt. Uiteraard kan sommige voeding een invloed hebben op de geur van uw urine. Asperges geven het namelijk een zwavelachtige geur. Ook een teveel aan (bijvoorbeeld) vitamine B kan uw plas een bepaalde geur geven: enigszins metaalachtig. Sport u veel of eet u veel vlees? Grote kans dat uw urine ruikt naar ammoniak.

Maar de geur kan uiteraard ook een indicatie zijn van lichamelijke problemen. Een zoetige geur of een acetongeur kan een indicatie zijn van diabetes. Bij een blaasontsteking of een andere infectie aan de urinewegen kan uw urine ook vrij heftig ruiken. Ruikt uw urine naar ontlasting? Dit kan een teken zijn van een fistel (een opening of niet-natuurlijk kanaal dat kan ontstaan na een ontsteking). Verandert uw urine plotseling van geur? Ook dan is een bezoek aan de huisarts een goed idee.

Als plassen pijn doet

Plassen hoort probleemloos te gaan. Pijn of een branderig gevoel bij het plassen kan ook een indicatie zijn van een (beginnende) blaasontsteking. Mocht u gevoelig zijn voor het krijgen van een blaasontsteking, drink dan cranberrysap of slik een cranberrysupplement. Veel water drinken kan bij een beginnende blaasontsteking ook helpen. Voldoende redenen om óók regelmatig na het plassen, wateren of klateren, eventjes een blik in de toiletpot te werpen….

  Lekker in m'n vel     02-10-2020 11:41
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!
Accepteer geselecteerde cookies