Uit een onderzoek aan de Universiteit van Bergen is gebleken dat chemische schoonmaakmiddelen een negatief effect hebben op onze gezondheid. Zo werden er 6.230 mensen geanalyseerd die in een periode van 20 jaar door onderzoekers zijn gevolgd. Wat bleek? De longinhoud van de deelnemers die dagelijks in contact komen met schoonmaakmiddelen is gelijk aan de longinhoud van mensen die 10 tot 20 jaar 20 sigaretten per dag roken. 
 

Daarom is het hoog tijd om schoonmaakmiddelen te vinden die niet schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid. Wat blijkt? Je kunt dit gewoon zelf maken en hoogstwaarschijnlijk heb je alle benodigdheden al thuis in de kast staan! Graag helpen we je op weg door de onderstaande recepten en tips te delen.
 

Allesreiniger

Haal je favoriete etherische olie uit de kast, een fles natuur- of schoonmaakazijn, wat water en een spuitflacon. Je hebt nu alles bij de hand wat je nodig hebt om je eigen allesreiniger te maken.
 

Maak in de spuitflacon een verdeling van 1/2 water en 1/2 natuur- of schoonmaakazijn, voeg hier vervolgens een paar druppels etherische olie aan toe om een lekkere geur aan de allesreiniger te geven en voilà, je hebt binnen enkele minuten je eigen milieuvriendelijke allesreiniger gemaakt!
 

Waarom maken we voor de allesreiniger gebruik van azijn? Dit doen we omdat azijn bacteriën doodt, schimmelwerend is, helpt bij vervelende geurtjes en gebruikt kan worden bij roest, kalk, vetvlekken en nog veel meer. Mocht je twijfelen tussen het gebruik van natuur- of schoonmaakazijn, dan zouden wij aanraden om voor schoonmaakazijn te gaan. Dit omdat schoonmaakazijn zuurder is dan natuurazijn en hierdoor grondiger schoonmaakt.


Toiletreiniger

Voor het grondig schoonmaken van je toilet heb je niet meer nodig dan een flinke schep soda, azijn en etherische olie.
 

Strooi de soda in het toilet, voeg hier ongeveer 8 druppels etherische olie aan toe en giet hier vervolgens een flinke scheut azijn overheen. Je zult merken dat jouw zelfgemaakte toiletreiniger gelijk zijn werk doet, het zal dan ook flink gaan bruisen. Laat het middel uitbruisen en maak vervolgens het toilet nog even grondig schoon met de toiletborstel. Zorg wel dat je na het schoonmaken het toilet goed ventileert.
 

Waarom soda? Bij de toiletreiniger maken we gebruik van soda omdat het een neutraliserende werking heeft. Soda neutraliseert zuren waardoor het ook vervelende luchtjes kan neutraliseren. Daarnaast wordt soda ook wel gezien als een natuurlijk schuurmiddel.


Ovenreiniger

Waarschijnlijk denk je dat het onmogelijk is om alle vlekken uit de oven te reinigen zonder een sterke ovenreiniger uit de supermarkt, niets is minder waar. Een goeie ovenreiniger kan zelfs gemaakt worden met 1 tl zout en 1/4 cup soda. Voeg hier wat water aan toe totdat het de structuur van dikke pap krijgt en je bent klaar. Smeer de oven in met de zojuist zelfgemaakte ovenreiniger, laat dit een aantal uur of een nachtje intrekken en maak het de volgende dag met water schoon. Als het goed is heb je nu een blinkende oven waar je weer heerlijke gerechten in kunt klaarmaken. 
 

Mocht je bovenstaande middelen niet in huis hebben, kijk dan eens in onze webshop of klik op de linkjes in de tekst om de benodigde producten te bestellen.


Kort samengevat

Het maken van je eigen schoonmaakmiddel is beter voor je gezondheid, een stuk milieuvriendelijker en daarnaast scheelt het je ook een hoop geld wanneer je niet meer die dure, chemische schoonmaakmiddelen uit de supermarktschappen mee naar huis hoeft te nemen. Nog niet overtuigd? Het bespaart je ook tijd, eigenlijk alles wat je nodig hebt, heb je waarschijnlijk al in huis. Dit scheelt je weer een tripje naar de supermarkt, en zeg nou eerlijk dat vinden we allemaal fijn!
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!
Accepteer geselecteerde cookies