Nog steeds rookvrij!

Twee weken geleden schreef ik hier mijn eerste blog – en gelijk had ik drie mooie reacties van lezers te pakken! Ik moet zeggen dat dat me erg trots maakte en dat ik het fijn vond om te lezen dat het anderen ook gelukt was te stoppen met roken. Goed bezig Mirjam, Londa en Vera! Zoals het kopje boven deze paragraaf al aangeeft ben ik nog steeds rookvrij, inmiddels alweer een hele maand! Inmiddels voel ik geen enkele nicotinebehoefte meer, en ook de mentale verslaving neemt af. Ik denk ook steeds minder aan roken. Precies wat ik wilde – vrij zijn.

En nu volhouden, hè

Ik ben er dus nog steeds vol van overtuigd dat mijn rookverslaving tot het verleden behoort. Mij zul je niet meer tegenkomen met zo'n ding in mijn mond, mijn hoofd omgeven door een rookwolk. Bah. Naast mijn eigen intrinsieke motivatie, vond ik een stokje achter de deur echter geen slecht idee. Ik installeerde een app op mijn mobiele telefoon om (en nou écht eerlijk, want rokers zijn meesters in zichzelf voor de gek houden waar het hun rookgedrag betreft) bij te houden hoeveel geld ik bespaar (een flink bedrag kan ik u zeggen). Daarnaast hou ik vrienden en familie op de hoogte hoe het ermee gaat. Mocht ik dan toch in de verleiding komen om een sigaret op te steken dan weet ik dat ik niet alleen mezelf, maar ook mijn omgeving teleur stel. En wellicht u ook, gezien ik mijn verhaal hier ook met u deel!

Lichamelijke effecten

Gelukkig is er motivatie genoeg, want positieve lichamelijke effecten zijn helaas nog nauwelijks merkbaar. Ik krijg vaak de vraag of mijn eten me al beter smaakt en of ik al beter ruik. En of ik me algeheel beter voel. Behalve dat mijn rokershoestje inmiddels helemaal weg is en ik langer kan sporten voel ik me helaas nog niet veel beter. Ik voel me zelfs regelmatig wat ziek, mijn lijf lijkt van slag. Maar ik was dan ook wel een verstokt roker, ik denk dat mijn lijf wellicht wat langer de tijd nodig heeft om te ontgiften. En ik denk dat ik mijn lichaam ook die ruimte moet gunnen.

Lief voor mezelf zijn dus. En doorgaan met de Green Source multivitaminetabletten en chlorella tabletten slikken.

Ook ben ik bezig mijn pH waardes te meten door middel van de strips die in de webshop verkrijgbaar zijn. Mijn waardes zijn ook nog niet al te best – ik ben nog steeds behoorlijk 'zuur'. Daar is dus nog veel werk aan de winkel. Ik ben begonnen met het boekje 'het zuur-base evenwicht in uw lichaam herstellen' te lezen. Het belang van een goede zuur-base balans wordt me steeds duidelijker en dat zal me helpen om vervolgstappen te zetten. Wellicht werkt dat voor u ook zo, in dat geval raad ik u bovenstaand boekje zeker aan. Binnenkort meer over zuur-base balans, want Jantsje en ik zijn onlangs bij een interessant symposium hierover geweest. Wellicht heeft u ook wat aan de kennis die wij daar hebben opgedaan.

Spannende dingen – mijn eerste klysma!

Maar veranderingen gaan bij mij altijd stapsgewijs. Alleen dan kan ik het overzien. Ook zo met het stoppen met roken, want hoewel ik cold turkey ben gestopt, ging er wel behoorlijk wat voorbereiding aan vooraf (boeken lezen over het onderwerp, niet meer in mijn woonkamer roken, een datum prikken, enzovoort).

Zo heb ik er ook de tijd voor genomen voordat ik mijn eerste klysma ging proberen. Want eerlijk is eerlijk – ik vond het verschrikkelijk spannend. Ook hier ervoer ik weerstand. Ik was bang voor pijn, of dat ik per ongeluk iets enorm verkeerd zou doen. Ook voelde het voor mij persoonlijk raar om iets naar binnen te brengen waar er normaal gesproken alleen wat uit komt, zeg maar..... Spannend dus.

Met het stappenplan van Lekker in m'n vel bij de hand ging ik toch aan de slag. Even mezelf goed toespreken (als je kunt stoppen met roken dan kun je dit ook!) en even goed in en uit ademen.... en hoppa. Prompt draaide ik het kraantje te ver door (dat bleek vrij gemakkelijk te gaan) en zat mijn hele wc onder het water. Geen probleem natuurlijk, maar het leverde de nodige hilariteit op, wat me gelijk ook weer hielp te ontspannen. Ik heb mezelf die eerste keer drie keer een klysma gegeven, de eerste keer niet zo ver naar binnen, met maar een beetje water en heel eventjes, en daarna steeds wat meer en wat langer. Ik durfde het ook wat langer binnen te houden.

Zo leerde ik inderdaad dat wat er op het stappenplan staat klopt – je eigen lichaam geeft duidelijke signalen. Vertrouw daarop. Dat ik meer op mezelf én op mijn lijf mag vertrouwen leer ik nu steeds meer. De volgende keer hou ik het stappenplan (want ik ben tenslotte een beetje een stresskipje en een gevoel van zekerheid helpt!) wel in de buurt, maar ik zal het alleen indien nodig raadplegen.

Dit stappenplan is trouwens te downloaden via de website van Lekker in m'n vel, en voor gevorderden is er ook informatie verkrijgbaar.

Ik leer dus meer op mezelf en mijn lijf te vertrouwen en blijf kleine stapjes zetten richting betere zelfzorg en hopelijk meer balans. Maar genieten is ook belangrijk – en ik ga trots en blij de feestmaand in!

  Genevieve     23-12-2013 10:09     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!