Recept linzencurry met geitenkaas

 

Een gemakkelijke curry met linzen, kurkuma, verse groenten en geitenkaas. Heerlijk en licht verteerbaar.

Ingredienten linzencurry:

  • 250 gram (blonde) linzen
  • 1 winterpeen
  • 2 stengels bleekselderij
  • 2 teentjes knoflook
  • 100 gram champignons
  • 3 tomaten
  • 2 paprika’s
  • 2 tl komijnzaad
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl gemberpoeder
  • snufje zwarte peper
  • 2 tl kurkuma
  • 2 tl (zwart) mosterdzaad
  • azijn
  • rijstsiroop
  • klein blikje tomatenpuree
  • verse geitenkaas, 50 g p.p.
Was de paprika’s en leg ze een kwartiertje onder de grill. Zorg dat ze niet zwart worden. Stop de hete paprika’s in een bakje met deksel en laat ze hier afkoelen. Ontdoe daarna de paprika’s van haar vel en snij er repen van. Vind je dit te ingewikkeld, snij dan eerst de repen en fruit ze in een koekenpan.

Was de linzen en kook deze gaar in ongeveer een kwartier. Giet af en houd ze warm.
Maak ondertussen de olie warm in de wok en voeg de komijn en mosterdzaad toe. Zodra de zaadjes gaan springen, de kurkuma toevoegen en ook alle groenten. Roer goed door en voeg de tomatenpuree, een scheut azijn en de suiker toe. Zodra de groenten gaar zijn, de linzen toevoegen. Dien op met de (opgewarmde) paprika en de geitenkaas.

Serveersuggestie: opdienen met rucola. Natuurlijk kunnen andere groenten toegevoegd worden.
 

Recept stamppot raapstelen vegetarisch
 

Ingredienten raapstelen stamppot:

een portie geschilde aardappelen
een portie raapsteeltjes
een portie pittig gekruide tofu reepjes van Alpro soya
een appel
een paar cherrytomaatjes

Bereidingswijze:
Was de raapsteeltjes en laat ze uitlekken. Snijd deze in kleine delen. Zet ondertussen de geschilde aardappelen met een snufje zout op het vuur. Bak de tofureepjes in een koekenpan en voeg daar aan het eind de gesneden tomaatjes en de appel aan toe.
Vlak voordat je de aardappelen gaat stampen, kun je de raapstelen nog even in de koekenpan bij de rest leggen, want een stamppot wil snel afgekoeld raken wanneer je rauwe groenten gebruikt. Zo warm je de groente toch nog iets op.
Stamp en roer dan alles door elkaar en breng verder op smaak met zout en peper.
Eet smakelijk! 

Recept groentecurry
 

Je begint met het fruiten van een kleine hoeveelheid zwarte mosterdzaadjes en hele komijnzaadjes in olie. Zwarte mosterdzaadjes zijn licht urinedrijvend. Komijn kan gifstoffen verdrijven en stimuleert de stofwisseling. Direct na het fruiten, wanneer de zaadjes beginnen te springen, voeg je een kleine hoeveelheid kurkuma (geelwortel of koenjit) toe. Dit kruid werkt heel goed tegen ontstekingen en is een prima bloedzuiveraar. Het is een kruid wat de ideale toevoeging is aan eiwitrijke gerechten, omdat het helpt bij de volledige vertering van de eiwitten en voorkomt vorming van gifstoffen. Het heeft verder een genezend effect op de lever en vermindert winderigheid. Tot slot geeft het de karakteristieke kleur aan curry’s, mooi goudgeel, wat een gerecht vaak nog aantrekkelijker maakt.
 

Ingredienten groentecurry:

150 gram groene erwten
150 gram klein gesneden wortel
150 gram klein gesneden aardappel
300 gram snijbonen of asperges, in stukjes gesneden
2 eetlepels zonnebloemolie
3 theelepels komijnzaad
3 theelepels zwarte mosterdzaadjes
3 theelepels zout
200 ml water
2,5 theelepels kurkuma
2 theelepels korianderpoeder
80 gram (griekse) yoghurt


Doe de olie in de wok en voeg de komijn en mosterd toe. Zodra de zaadjes gaan springen, voeg dan direct de kurkuma toe en de gesneden groenten en aardappelen. Roer het goed door en voeg het water toe. Doe een deksel op de pan en laat dit ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen, zo dat de groenten gaar zijn. Voeg nu de overige ingrediënten toe en dien op met de yoghurt. 
 

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!