Knoflook komt oorspronkelijk uit Azie, maar het heeft zich over de hele wereld verspreid, waardoor het eigenlijk ook te kweken is in eigen achtertuin.

Knoflook bevat de vitamines A, B en C, talrijke stoffen met antibiotische eigenschappen, stoffen die een bloeddrukverlagende eigenschap hebben en stoffen met mannelijke en vrouwelijke hormonale eigenschappen.

Vooral de bol wordt gebruikt, hoewel de andere plantendelen, zoals de bladeren ook van nut kunnen zijn. 

Het beinvloedt de spijsvertering, de ademhaling, het zenuwstelsel, de leverfunctie, de voortplanting en de bloedsomloop. De werking is stimulerend, verzachtend, vochtafdrijvend, doet slijm loskomen uit de bronchien, is een sexuele stimulant, desinfecterend, tegen wormen en verjongend. Het wordt gebruikt bij kouvatten, hoest, astma, hartziektes, verhoogde bloeddruk, verhoogd cholesterolgehalte, aderverkalking, hartkloppingen, huidziekten, parasitaire infecties, reuma, aambeien, oedeem en impotentie. 

Vers knoflooksap heeft antiseptische eigenschappen bij ontstekingen van de huid, zoals steenpuisten en acne. 

Kleine hoeveelheden knoflook stimuleren de darmwerking, hoge dosering verlaagt de natuurlijke gespannenheid van de darm en verzwakt de peristaltiek. Door z'n antibacteriele werking is het van nut bij ingewandonstekingen.

Knoflook werkt preventief tegen griep en stimuleert transpiratie. Knoflook heeft in lichte mate de eigenschap om het bloedsuikergehalte te verlagen. Een kleine dosis verhoogt de schildklieractiviteit, terwijl een hoge dosis de schildklieractiviteit verlaagt.

Knoflook is een tegengif bij chronische nicotinevergiftiging als gevolg van overmatig roken, terwijl het loodvergiftiging voorkomt en geneest. 

Overdosering van knoflook kan een verhoging van de zuurgraad van het lichaam geven!
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!