Het nut van borstelen van de huid

Door het borstelen van de droge huid, stimuleer je de ontzuring en en helpt dus bij in- en uitwendige huidverzorging.
Je stimuleert bovendien de doorbloeding, verwijdert dode huidcellen en houdt de poriën van de huid open, het ondersteunt dus het herstellend vermogen van de huid. Bovendien gaat de huid zachter en gladder aanvoelen. Door detox zul je je fitter gaan voelen.
Huidborstelen is een eenvoudige, snelle en goedkope manier om je detoxproces te ondersteunen. Immers;
 • je ondersteunt het herstellend vermogen van de huid
 • je verwijdert de dode huidcellen en stimuleert celvernieuwing
 • ondersteunt de vermindering van cellulitis en een strakkere huid
 • je geeft een stimulering van de doorbloeding en de stofwisseling

 Hoe doe je het borstelen?

 1. Borstel de huid dagelijks ongeveer 5-10 minuten, bijvoorbeeld voor het douchen. Borstel ALTIJD naar het hart toe. Een koude douche na afloop zal het effect nog sterker maken.
 2. Borstel alleen de droge huid, de natte huid gaat meerekken.
 3. Begin bij de voetzolen. Hier vind je veel voetreflexpunten, waardoor het effect doorwerkt op je hele lichaam.
 4. Ga vervolgens door met de enkels, schenen, kuiten, dijen, buik en billen. Borstel je buik met een ronddraaiende beweging met de klok mee. Besteed ook even aandacht aan je onderrug, net boven je billen, die heeft immers veel te verduren gedurende de dag.
 5. Borstel vervolgens je handen, armen, oksels, rug en borst. Besteed extra aandacht aan je oksels om de lymfeklieren daar te stimuleren. De lymfeklieren zijn er immers voor om vocht goed te kunnen afvoeren. Borstel de borsten zelf met een heel lichte beweging, de tepels niet borstelen. Borstel ook goed over de gehele ruggengraat.
 6. Borstel niet over een geïrriteerde huid of wondjes.
 7. Borstel met een krachtige beweging en wissel ronddraaiende borstelbewegingen af met lange strijkende borstelbewegingen.
 8. Gebruik altijd je eigen borstel om bacterien niet aan anderen over te brengen en reinig deze regelmatig met water en soda, niet met chemische schoonmaakmiddelen. De borstel goed laten opdrogen voordat je hem weer gebruikt. 
En mocht je nog geen huidborstel hebben, bestel deze eenvoudig in onze webshop. We hebben verschillende in ons  assortiment. Voor het borstelen van de gezichtshuid zijn verschillende borstels verkrijgbaar, tevens voor de voeten.
Foto

Persoonlijke ervaring


 

Ja, ik lees her en der dat het borstelen van de huid, helpt om te ontgiften. Het zou helpen de oude, verzuurde, huidcellen op te ruimen en de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleren.
Ik geloof het graag, maar sinds ik gewend ben m'n lichaam te wassen met m'n zachte handen, staat het idee me toch een beetje tegen. Bovendien betekent het ook dat ik een extra routine moet inbouwen in m'n ochtendrituelen... Het is namelijk niet iets wat je lekker onder de douche doet, maar op de droge huid, vlak voor het douchen. Iets waar ik enorm tegenaan kan hikken. Ik houd mezelf voor dat juist ik daar wel de tijd voor heb, dus ik ga op zoek naar zo'n borstel. Ik kies na wat adviezen een bamboe-borstel, met een afneembare steel.
En dan komt het moment dat ik de toch wat stugge haren tegen m'n huid zet... Ach, op m'n voeten en onderbenen is het zo naar nog niet. Maar hoe hoger ik de borstel over m'n lijf laat gaan, hoe meer gevoelige plekjes ik tegenkom. Het valt niet mee om nog druk uit te oefenen op de borstel, wanneer ik in de buurt van m'n dijen en buik kom. Ik hou mezelf voor dat het GOED is. Dat het heel misschien wel de bobbels en kuilen uit m'n bovenbenen kan verwijderen, als ik maar volhoud. Dat het hangende buikje ook misschien wel eens weggaat.. Of zou daar iets anders voor nodig zijn?

Tegen het moment dat ik m'n rug wil gaan borstelen, zet ik de lange steel erop en ik ontdek al snel dat een een groot genot is. Ik kan overal met die lange arm komen en alle kriebeltjes op m'n rug kan ik bestrijden. Heerlijk!

Het is me erg meegevallen om het 'huidborstelritueel' in m'n ochtendschema in te passen. Voordat ik de douche instap, pak ik m'n borstel en begin vanaf m'n voeten m'n hele lijf te borstelen. Voeten, onderbenen, bovenbenen, billen, buik, rug, armen en borsten. Ik plaats mn hand over m'n tepel en borstel dan rondom m'n borsten. Ik ben er nu aan gewend geraakt en het is niet vervelend meer. Sterker nog...zodra ik begin lijkt m'n rug allerlei signalen te geven dat ze vooral niet overgeslagen moet worden. Na het borstelen tintelt m'n hele lijf en met een voldaan gevoel stap ik daarna onder de douche.
 

Het resultaat van de huidborstel

Nu, een paar weken later, merk ik dat m'n huid op verschillende plekken gladder is geworden, met name op m'n bovenarmen,  rug, billen en benen. En het is lastig te bewijzen, maar m'n kuiten lijken geen maanlandschap meer, geen oppervlak met bulten en kuilen, maar een zoals een glooiend landschap.

M'n motivatie om dit te bereiken voor m'n bovenbenen is alleen maar gegroeid. Het borstelen houd ik soms wel een beetje langer aan, om maar voor de zomer enig resultaat te kunnen zien. Zou het lukken? De binnenkant van m'n been, blijft gevoelig. Geen wonder, met al die erogene zones. Misschien moet ik dit gewoon met beleid en milde zorg benaderen...
M'n rug blijft het heel erg lekker vinden en ik moet dan ook zeggen dat ik geen verkeerde borstel heb gekocht. Het is erg handig om die steel eraf te kunnen halen en juist kleine bewegingen te kunnen maken wanneer ik m'n hand door die lus steek.
Kortom, ik kan je dit huidborstel ritueel wel aanraden. De borstel is een goede aankoop geweest en ik heb 'm daarom ook opgenomen in m'n assortiment in m'n webshop. Het is duidelijk dat je niet binnen een paar weken grote resultaten moet verwachten, maar misschien is dit op de lange termijn wel een heel goed en betaalbaar alternatief voor allerlei cellulitisbehandelingen. In elk geval heb ik op dit moment een heel gladde, zachte huid. Trouwens, het borstelen bespaart heel wat geld aan scrubcremes!

Inmiddels ben ik ook overgegaan op het borstelen van m'n gezicht. Een speciale gezichtsborstel met natuurlijke haren is nu ook verkrijgbaar in de webshop in twee varianten. 
 
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!