Heermoes of paardestaart is net als de mossen en varens een oerplant. In de volksmond wordt hij ook wel schaafstro of tinkruid genoemd omdat hij gebruikt werd voor het schuren van potten en pannen. Dit merkwaardige kruid is de moeite waard om eens goed te bekijken want hij verraad ons door zijn bouw al wat zijn gave is. Heermoes vormt duidelijk overeenkomsten met de harde en structuurgevende elementen van ons lichaam, het skelet. Hij bevat meer mineralen dan de meeste andere planten en is bijzonder rijk aan kiezelzuur, dat ons lichaam nodig heeft voor de opbouw van botten, haren, nagels en kraakbeen. Ook voor de huid en de genezing van wonden is kiezelzuur belangrijk. Ook uitwendig kent Heermoes vele toepassingen bijvoorbeeld bij zwemmerseczeem en zwerende wonden en als zitbad bij ontstoken en gevoelige nieren. Het aftreksel van heermoes is ook prima geschikt als plantenwater voor zwakke planten met roest of meeldauw. Als enige groene plant mag Heermoes lang trekken (circa 20 minuten) of gekookt worden, dit om de oplossing van het kiezelzuur mogelijk te maken. We gebruiken van de Heermoes het hele kruid (alle bovengrondse delen).
Constitutie;versterkend, aanvullend, weerstandsverhogend, bloedzuiverend. Bij chronische bronchitis, emfyseem, zwangerschap.
Bewegingsapparaat;bij ontkalking van botten, vergroeiingen van wervelkolom, artrose en reuma.
Urinewegen; versterkt blaas en nieren. Vochtafdrijvend. Bij blaasontsteking en bedplassen.
Huid;bij zwemmerseczeem en andere huidproblemen, slechte haargroei, brosse nagels en slechte tandenversterkt blaas en nieren. Vochtafdrijvend. Bij blaasontsteking en bedplassen.bij ontkalking van botten, vergroeiingen van wervelkolom, artrose en reuma.
Bron:http://www.kruidenvrouwtje.nl/kruiden/heermoes.htm 
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!