Gember gebruiken
Als er vroeger Iets was, wat ik niet lustte, dan was het wel gember… Vreselijk! Gelukkig kregen we het nooit bij de maaltijden, maar soms kwam ik het tegen op een taartje, een geconfijt stukje..

Toen ik de studie Ayurveda begon, deed ik een heel belangrijk inzicht op. In de Ayurveda, maar ook in andere Oosterse genees- en levenswijzen, worden mensen in types onderverdeeld. Op zich vind ik het helemaal niet fijn, om daardoor in een hokje ingedeeld te worden. Het gevoel dat iemand mij dan kan zeggen hoe ik in elkaar zit, geeft me altijd wat onrust. Het voelt al snel als een beknotting, een inperking.

Het verraste me dus dan ook, dat toen ik aan het doorlezen was, het juist ook gevoelens van opluchting en bevrijding gaf. Namelijk, dat je levens- en voedingspatronen juist moet afstemmen op het type mens. Anders gezegd; wat voor jou goed is, is voor mij misschien niet goed. En andersom natuurlijk.

Ik hou enorm van zoete voeding, maar ik leerde dat producten met een scherpe, wrange of bittere smaak kortweg een goede uitwerking op m’n gezondheid zouden hebben. Zo dus ook gember. Gember schijnt dus voor mij een voedingsstof te zijn die mijn stofwisseling verhoogt, waardoor ik m’n voeding dus beter verteer. Ik lees op zo’n moment ook; en dus zou ik er ook van kunnen afvallen… Of dit een juiste conclusie is, weet ik niet, maar al sinds een jaar of 3 heb ik gember in m’n keuken. Ik maak er thee van, door gewoon een vers stukje gember, een blokje van ongeveer 2 cm klein te snijden en in de theepot of m’n theeglas te doen. Heet water erop en klaar!

In het begin was het dus wel even wennen, ook al dronk ik al sinds m’n jeugd geen zoete thee meer. Het is een wat pittige thee, maar het voelt warm van binnen en dat doet mij altijd wel goed.

Tegenwoordig doe ik ook altijd gember in m’n (bijna) dagelijkse smoothy. Het maakt het wat pittiger. Ik gebruik zowel verse gember, gember op siroop of gember uit de vriezer.
Gember is wel prijzig. Soms koop ik iets in een aanbieding, maar meestal koop ik een grote portie op de biologische markt in Utrecht. Het is niet gemakkelijk om de gember lang vers te houden, dus ik snijd de gember eerst in stukjes van 2 cm en doe het daarna in de vriezer. Per dag haal ik er dan een of twee porties uit. Ik vind het dan het handigst om de gember nog bevroren te schillen. Daarna ligt het in een schaaltje te ontdooien, totdat ik het gebruik voor de thee of de smoothy. 

Productinfo:
Van de gember wordt de wortelstok gebruikt. Gember is te kweken in de huiskamer door een stuk wortelstok in een pot aarde op een lichte plek voor het raam te zetten en veel water te geven. Met wat geduld en na verloop van tijd ontspruiten de specifieke bladspruiten van de plant. 
Foto
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!
Accepteer geselecteerde cookies