Functie darmspoeling


 

De darm is het belangrijkste orgaan om je lichaam te ontdoen van afval- en gifstoffen. Een chronische slechte spijsvertering maakt de mens ziek. Door verkeerde voeding kunnen afvalstoffen in je darm blijven plakken. Het lichaam krijgt meer en meer last van deze afvalstoffen en vertoont klachten. 

Iedereen heeft afvalstoffen die veel te lang in het lichaam blijven. Deze afvalstoffen zorgen voor rotting en produceren stoffen die worden opgenomen in het bloed. Hierdoor ontstaan sluipende kwalen. Een simpele darmreiniging met behulp van een klysma voorkomt vervelende klachten.

Voor het behoud van een normale darmfunctie, maar ook speciaal bij detox, beschikt u met een darmspoeling over een goede behandelmethode zonder schadelijke bijwerkingen.

Darmspoelingssets worden zoals al genoemd, gebruikt bij het behoud van een natuurlijke stoelgang, maar ook wanneer er gezondheidsklachten zijn die worden toegeschreven aan ongezond of overmatige hoeveelheden voedsel. Een klysma stimuleert dan de stoelgang en je kunt je na gebruik een stuk beter voelen. Ook heeft de klysma als doel de lever te prikkelen tot het produceren van galvloeistof, die via de galwegen in de darmen terechtkomt. Met de gal worden allerlei ongewenste stoffen verwijderd. In dit geval maak je gebruik van een koffieklysma.

Klysma's worden decennialang toegepast bij:

 • bevordering van de darmwerking en bij het zachter maken van de ontlasting
 • vermoeidheidsklachten (vaak na het eten)
 • verzachtende invloed op het hoofd
 • in- en uitwendige huidverzorging
 • het behoud van gezonde bloeddruk
 • ondersteuning van een gezonde spijsvertering
 • bevordering van het concentratievermogen
 • stemmingsstoornissen
 • stijve en stramme spieren in de rug
   
Werking darmspoeling

Je reinigt je darmen, waardoor afvalstoffen niet onnodig lang in het lichaam verblijven. Aangekoekte resten verlaten het lichaam waardoor voedingsstoffen beter worden 
opgenomen. Het lichaam (huid, stofwisseling, spieren) kan zich herstellenIn veel gevallen is het nodig de darmspoeling te herhalen tot de kwalen verminderen. Het is veilig voor je darmen om te spoelen. Je darmflora wordt niet aangetast. Ook bij een onregelmatige stoelgang kan een darmspoeling veilig worden toegepast, mits dit geen dagelijkse gewoonte wordt, want darmen kunnen lui worden, de peristaltiek (natuurlijke darmbeweging) neemt af.

Benodigdheden darmspoeling

In de webshop is een uitgebreid assortiment darmspoelingssets en accessoires verkrijgbaar om thuis, zelfstandig, op een eenvoudige manier je darmen te kunnen spoelen, denk aan aan compleet darmspoelingspakket, opvouwbare klysma's, klysmaballonnen, klisteerspuiten, toiletemmers, canules, slangen en kraantjes, magnesiumsulfaat (bitterzout), zuiveringszout etc. Eenmaal aangeschaft kun je jarenlang gebruik maken van dit eenvoudige 'doe-het-zelf-pakket'.

Meer lezen over darmspoeling:

Uitgebreide handleiding darmspoeling met klysmaset
Voor de de beginners: klysma uitvoeren op toilet
Anatomie van de darm
Een verstoorde darmflora
Wat is eigenlijk een klysma?
Veel gestelde vragen over het gebruik van een klysma
Voor het eerst zelf een darmspoeling doen? Keuzehulp bij klysma kopen
Het kiezen van een canule bij een klysma. Niet onbelangrijk!
Darmmanagement op vakantie; obstipatie en diarree
Gebruik van bitterzout bij darmspoeling
Verschillende klysmavloeistoffen
Hygiene en klysma. Klysma delen?
  
 

Persoonlijke ervaring met darmen spoelen
 

Met de klysmaset van harde kunststof, inhoud 2 liter en open bovenkant ben ik destijds m’n eerste sapvastenkuur thuis gaan ondersteunen. Een heel fijne klysmaset, want ik heb ‘m na al die jaren nog steeds in gebruik en ik schat in dat ik voorlopig nog niet aan vervanging toe ben.  Het gaat om een klysmaset met een open bovenkant, waardoor je gemakkelijk vloeistoffen kunt bijvullen, ook tijdens gebruik. De klysma maatkan is gemaakt van hard plastic, dus er komen geen toxinen vrij wanneer er vloeistoffen van lichaamstemperatuur in zitten.

Het is erg fijn dat je door de transparante slang de vloeistof kunt zien lopen en eventuele luchtbellen kunt signaleren. Het kraantje is traploos instelbaar, zelfs met 1 hand te bedienen. De bijgeleverde canules (2 stuks), zijn als basis prima, maar ik ben al vrij snel overgegaan op een flexibele canule die ook wat langer is. Dat maakt het bedienen van het kraantje een stuk gemakkelijker, omdat ik niet meer zo lenig ben. Ook kun je de canule iets dieper inbrengen. De canule heeft overigens ook een groter gat, waardoor verstopping van de canule minder snel voorkomt, want bij de bijgeleverde canules nog wel eens het geval is. Je kunt je voorstellen dat ook het reinigen van de canules ook lastiger is.
 

Gebruik klysmaset thuis
 

De klysmaset heb ik zowel hangend als staand gebruikt, wat erg handig kan zijn wanneer je zowel toilet als badkamer wilt proberen om jezelf een darmspoeling te geven. Wanneer ik de kan wil ophangen, maak ik gebruik van een S-haak. Ook met een volle kan is dit geen probleem voor het ophangoog.

Het voordeel van deze grote kan (2 liter) is, dat je bij een grondige reiniging van je darmen, niet vaak je vloeistof hoeft aan te vullen, maar in positie kunt blijven zitten of liggen. Dit is bijzonder praktisch, omdat er bij het opstaan aandrang ontstaat en dus eerst je darmen moet legen voordat je de kan kunt bijvullen.

De klysmaset heeft een plekje in m’n badkamer gekregen. Wanneer ik last heb van een verstoorde stoelgang (verstopping of diarree) of wanneer ik me op een andere manier ziek voel (hoofdpijn, misselijk, verkoudheid, spierpijn, etc), geef ik mezelf een klysma.
 

Stap-voor-stap-handleiding nodig bij klysmaset?


Wil je lezen hoe het gebruik van de klysmaset in werking is, lees of print dan de stap-voor-stap-handleiding hierboven. Daarnaast kun je er tips en adviezen terugvinden. Omdat de klysmaset voor mij een onmisbaar hulpmiddel thuis is geworden, is het een basisartikel in de webshop en ook het meest verkochtte product.
 

Alternatieve klysmasets:


In de loop der jaren ben ik ook de opvouwbare klysmaset gaan gebruiken wanneer ik op reis ben. M’n darmen blijken gevoelig voor een veranderende omgeving, mensen en voeding, dus dan ligt verstopping op de loer. In het verleden maakte ik dan gebruik van Microlax, maar ik gebruik veel liever gewoon water. Dit lijkt en is natuurlijk veel beter voor je darmen. Opgevouwen is deze klysmaset klein verpakt in een handig zakje, dus makkelijk meenemen.

Net als de klysmaset met maatkan, is ook deze klysmaset aan de bovenkant open en heeft een identieke slang, kraantje en canules als de klysmaset met maatkan. Er zit een stevige lus aan de bovenzijde, waardoor de zak gemakkelijk opgehangen kan worden zonder risico van uitscheuren. Ook deze set is goed reinigbaar. Sinds kort is een andere set aan het assortiment toegevoegd; een transparante set van 1 liter.

Voor degenen die op zoek zijn naar nog andere klysmasets, zijn de volgende modellen toegevoegd aan de webshop:

De ballonklysma is ook een complete klysmaset, bestaande uit een dunne, harde canule met een ballon. De ballon is er in twee verschillende maten, 200 ml en 400 ml. De ballon vul je met water van lichaamstemperatuur, je plaatst de canule erop en dan is de klysmaset klaar voor gebruik.

Met de klisteerspuit kun je een kleine afgemeten klysmavloeistof naar binnen brengen. De spuit heeft een inhoud van 60 ml en wordt geleverd met een steriel verpakte canule van ongeveer 50 cm lang en is transparant. Luchtbellen kunnen gemakkelijk verwijderd worden.  

Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!