Gebruik en toepassing van citroengras

 

De smaak van citroengras en citronellagras is fris, citroenachtig. Het kruid is vers of ingevroren verkrijgbaar, maar ook gedroogd in poedervorm. De smaak van de poeder is net wat minder fris, maar wel citroenachtig.

De stelen van citroengras worden in o.a. in de Indonesisische keuken in stoofgerechten gebruikt (in combinatie met salamblad), maar ook bijvoorbeeld in de Thaise keuken. Citroengras is een kruid dat goed past in vele tropische gerechten. Het onderste deel van de stelen (10-15 cm) is het sappigst.

Thee en etherische olie van citroengras

 

Thee van het blad van citroengras gebruikt men bij maagpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en griep en is ontsmettend. De etherische olie wordt in de aromatherapie gebruikt om de bloedsomloop en de spierspanning te verbeteren. Verder wordt de olie in de cosmetica en in voedsel gebruikt. De olie is antiseptisch en is werkzaam tegen acne. De etherische olie van citroenellagras is ontsmettend en ontgeurend. Het heeft verschillende huishoudelijke en cosmetische toepassingen. De olie van Cymbopogon flexuosus is net wat anders dan de olie van citroengras. Palmarosa olie komt van Vervaines des Indes Cymbopogon martini. Deze laatste olie heeft een gemberbloemgeur en zou mogelijk vernieuwing van de huidcellen bevorderen.Citroengras wordt vaak verward met citroenmelisse en citroenkruid. In Nederland kom je de benaming Sereh ook weleens tegen in recepten. Dat is Indonesisch voor citroengras. In het Maleis heet het Serai en in Thailand Takrai.
Bron: www.overkruiden.nl 
 
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!