Ondanks dat ik erg geniet van pure, gezonde voeding, is het ook heerlijk om eens een snackmoment te kunnen hebben op een feestdag of juist wanneer je een portie troost kunt gebruiken. Onderstaand eigen recept heeft me vooral ook goed geholpen in de tijd dat ik besloot alleen nog voeding te willen eten wat m'n lichaam werkelijk opbouwt. Soms verlangde ik naar zoetigheid...
 

Benodigdheden chocolade maken:

Chocoladevormpjes of gewoon een bakje wat in de vriezer kan. Daarnaast is het handig om een zgn. smeltpannetje met schenktuit voor chocolade te hebben. Deze koop je bij Xenos voor een paar euro. Natuurlijk kun je de vetten ook smelten in een glas en daar de andere ingredienten bij doen. Het schenken in de vorm is wat lastiger. Tenslotte heb je een vriezer nodig om de chocolaatjes of chocoladerepen weer te laten stollen.
 

Ingredienten chocolade maken:

125 ml gesmolten kokosolie (smelten bij de kachel, niet verhitten)
3 el cacaopoeder
0,5 el lucumapoeder
1 tl mesquitepoeder
handje rozijnen
handje zonnebloempitten
handje gojibessen
el gemalen kokos
 

Werkwijze chocolade maken:

Leg de chocoladevormen en alle ingredienten klaar.
Smelt de hoeveelheid kokosvet bij de kachel of au bain marie. Zorg dat dit niet warmer wordt dan 40 graden, omdat daarmee de kwaliteiten die Raw Food (onverhit) kenmerken tenietgedaan worden. In de praktijk schat ik zelf in hoeveel vet overeenkomt met het volume van 125 ml olie omdat ik niet teveel olie wil smelten. Dit werkt prima, ook al is het eindresultaat daardoor nooit identiek.

Meet alle overige ingredienten af en voeg dit toe aan het gesmolten kokosvet.
Roer dit goed door en giet direct in de vorm. Zet de vorm tenminste een half uur in de vriezer of een uur in de koelkast.

Eet smakelijk!
 

Tips bij de bereiding van zelfgemaakte chocola:

  1. Varieer er lustig op los met de receptuur. Het gaat niet snel mis!
  2. Kokosvet smelt bij kamertemperatuur en dus ook in je handen. Direct eten uit de koeling dus.
  3. Voeg cacaoboter toe voor nog meer chocoladesensatie.
  4. Varieer binnen de huidige receptuur; doe in een deel van de vormpjes alleen de bessen, een ander deel alleen zaden en ander deel de rozijnen. Zo krijg je direct verschillende chocolaatjes. Dit presenteert ook leuk aan gasten.
  5. De siliconenvormen zijn soms wat lastig in de koeling te krijgen, zonder dat de olie eruit loopt. Plaats de vorm al voor het vullen op een gekoeld bord. Het verplaatsen gaat dan een stuk gemakkelijker en de chocola stolt direct tijdens het vullen van de vormen.
  6. Varieer met de zoetstoffen; stevia, kokosbloesemsuiker
  7. Varieer met de extra smaakstoffen: gemalen kokos, bijenpollen
  8. En overweeg extra gezonde stoffen toe te voegen: maca, mangosteenpoeder

Wees creatief, speel met de ingredienten van deze heerlijke producten en eet smakelijk!
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, maken we gebruik van cookies. We stellen uw toestemming hiervoor zeer op prijs!
Accepteer geselecteerde cookies